måndag, februari 12, 2007

Mer papist än Papa

Man måste inte vara mer papist än Papa själv, sa Nicaraguas hövding-biskop enligt La Prensa häromdagen. Med tanke på att det är Ratzinger som är Papa för tillfället är det inte svårt att hålla med, men jag undrar också hur det skulle gå till att vara mer papist än han där i Rom.

Det är vi inte alls!, skrek resten av prästerskapet i kör. Som när president Kekkonen sa till den samlade finska presskåren att de var som lämlar, det är vi inte alls, skrek löpen dagen efter och roligare blir det ju knappast.

Men det här är inte lika roligt för det handlar om Nicaraguas abortlagar som ändrades i höstas (se nedan). I december rapporterades första dödsfallet, det andra, tredje och fjärde har jag inte hört om än – och vem hade väntat sig det? Även här är det bara ettan som räknas.

Åtminstone i förstaläget, för en tillbakaändring diskuteras och det är det som föranledde ärkebiskopens uttalande. Kyrkomännen vill nämligen inte ändra tillbaks. Man blir så trött. Men det är skämmigt på fler ställen: Portugal diskuterar att tillåta mer aborter än de terapeutiska, wow, redan ... Och på DN debatt häromveckan yrade tomtegubbarna (och häpnadsväckande nog också några kvinnor) om att förbjuda ”abortturismen”. Den som är mest papist förlorar, bara så de vet.

Inga kommentarer: