måndag, januari 30, 2006

Strukturer, förtroende och tungomål


Sandtag utanför Granada

Strukturer i organisationer märks knappast alls, eller i alla fall bara vid vissa tidpunkter. Firmafester till exempel, när chefen bör gå hem tidigt och aldrig dricka mer än en snutt av snapsen. Eller så kan strukturen hittas i konsekvenser som att vissa anställda får sluta och andra måste. Men, på det hela taget är svenska organisationsstrukturer polerade och liksom gömda under ytan. Så är det inte här. Hierarki är för Nicaorganisationer vad regementsflaggan var för Kalle dussins regementen. Det behöver man inte vara rocket-scientist för att notera. Jag tillexempel märkte det direkt, wow.


Uppstoppad

Att handla kan därför vara mycket irriterande. Några exempel. Vi behövde ett strykjärn och gick till affären ”Gallo mas gallo” för att köpa ett. I öppningen blev vi som alltid mötta av tjejen som möter kunderna i dörröppningen och hon frågade vad vi sökte. Strykjärn sa vi och hon visade oss tjejen som säljer strykjärn (bland annat, hon säljer också kaffekokare, mixers och en del övrigt, och ja, det finns också manliga försäljare). Hon visade oss strykjärnen som stod där i det låsta skåpet. Vi ville titta närmare på ett varför strykjärnsförsäljaren gick och hämtade nyckeln hos den ”Gallo mas gallo”-anställde som har hand om nycklarna till skåpen. Och sen, sen bestämde vi oss för att köpa det järn vi tittat på. Vi gick därför till disken där man betalar, järntjejen gick ut på lagret för att packa ned just vårt strykjärn med den effektivitet och schvung som gör Gallo till mas gallo. Och vi ville betala. Men av de sex betalningsmottagarna var just den vi blivit hänvisade till inte riktigt ledig än, hon hade fortfarande en del stämplande och kontrollräknande att göra. Till slut blev hon klar till slut och så började skriva-kvitto-processen, vad heter ni vad är ert passnummer och jaha, ni betalar med kort det går bra, vänta bara lite och kontroll, kontroll vänta, titta, vända och vrida … klart. Vi får kvittot, det vita originalet och en blå kopia samt ett leende och går mot dörröppningen för att hämta vårt järn. I öppningen visar man upp sina två kvittovarianter, den blå stannar där mot att vi får järnet och det vita stämplas så att vi kan komma tillbaks vid eventuella problem. Sen är det bara att gå till disken där det du köpt läggs i påsar och köpet är klart. Vi behövde också köpa lakan, alltså gick vi till … ni har nog fattat idén så jag lägger av.


Cykelkorg

Summa summarum en riktigt stor, otymplig organisation med mycket lite förtroende för såväl anställda som för kund. Det kunde man skriva om i en bok om förtroende till exempel. Det vore ju så lätt, med färre men mer välbetalda och generellt kompetenta anställda med mer förtroende från arbetsgivaren, så skulle det bli mindre tungrott, snabbare och mindre stönigt att både handla och jobba. Ju fler specialister desto värre som den gamla sanningen lyder. Men, och här måste man kanske vara rocket-scientist: om våra affärer är så bra, slimmade och handlingsinriktade med minsta möjliga effektivitetsförlust – varför är de dubbelt så dyra att handla i då?


Kyckling

Det bör också sägas att det finns en hel del i shoppandet här som är bra mycket enklare att få till. Som när vi köpte kyl, spis och tvättmaskin och frågade försäljaren hur de kunde hjälpa oss att få hem dem varpå hon stannade en pick-up på gatan (typ), fem minuter senare stod grejerna på flaket och var på väg hemåt. Sug på den IKEA-hemkörning-vänta-en-vecka-och-bär-själv-uppför-trappan.


Granada kommunhus

I helgen var vi i Granada. Ett helt annat Nicaragua. Mycket vackert, bevarad spansk kolonialstil och engelsktalande mest överallt. Gringolandia alltså, eller som det står i resekatalogerna ”som Costa Rica var för fyrtio år sedan”. Det känns ju sådär. Men å andra sidan, för den som i hela flera veckor ätit mest bönor och kyckling var det onekligen ganska gott att istället klämma thai-mat (inte kyckling), mojitos och inte minst att göra så på uteservering! I Granada har gatorna namn ja det finns tillochmed nummer på husen, här finns varken det ena eller det andra. Man undrar varför städer och byar har namn men inte gator. Eller som i vissa länder där husen har namn och rummen nummer. Var går gränserna? En trevlig utflykt till Granada var det i alla fall. Eller som det skulle kunna stå i broschyren, "Matagalpa, som Costa Rica aldrig varit".


Hotell Sevilla, Granada

Nicaragua är litet. Mindre än Spanien och Sverige i alla fall, men större än tillexempel Holland. Skit i det, poängen är att det är praktiskt att göra så små länder när man också klämmer in så mycket i dem. Jag menar det är ju skillnad på Nicaragua och Västmanland, Närke och Dalarna fast de tillsammans nog är ungefär lika stora som Nicaragua. En karibisk kust och en stilla havsdito. Lågland á la djungel med urbefolkning och hela rubbet (även om många gör och har gjort sitt bästa för att göra sig av med dem), högland med berg och kaffe och kakao, jordbävningar, vulkaner, stora insjöar och … tja, bra klimat. Och allt inom några timmar med bil. För oss tar det två timmar till Granada, två timmar och tjugo minuter om vi tar vägen via Managua och shoppar lite.


Fruktstånd

Jamen i Närke, Västmanland och Dalarna är det fint och omväxlande!, protesterar någon. Visst: gran, bruk, röda hus uppblandat med raggarbil och husvagn på sommarn och bandy på vintern. Kolmila, tjohoo! (För er som gillar Halland, Skåne, Blekinge, Dalsland, Västra Götaland, Elverum eller Österbotten gäller samma sak, det är inte alltför omväxlande där heller även om det är fint. Potatisen är ju god. Och sillen.)


Marknaden Granada


Hängmattor

I Masaya, mellan Granada och Managua, tillverkas och säljs hängmattor. Vi stannade och köpte några. Och åt lunch. Menyn var översatt till engelska, feltalande menyer är alltid kul. Kolla bilden nedan, jag gillar särskilt rätterna ”Vegetable Language” och ”Sauce Language”. (den som beställer Vegetable Language får troligen tunga med grönsaker. Ordet tunga på spanska är lengua, som också är ordet för språk, det vill säga language på engelska. Ordböcker är bra att ha fast det kan vara skillnad på ord och ord även om de verkar vara desamma.) Grönsaksstunga låter bättre än såstunga men å andra sidan är ju en familjär grillning oftast rätt. Med öl till, tack.


Meny

Inga kommentarer: