onsdag, augusti 23, 2006

Europabrejk

Det är inte att jag inte vill skriva något här. Det vill jag, men det är problematiskt. Om dagarna har vi ingen ström på El Castillo så där kan jag inte skriva vilket är synd för att skriva blogg ser ut ungefär som att skriva planer, eller något annat som är jobb sådär på riktigt. Om kvällarna har vi ingen ström hemma, och laptopen jag skriver på har ingen fungerande skärm så vad hjälper det med ett laddat batteri?

Problem och frågor för dagen i min del av chokladbranschen:

Kakao, hur säkra tillgång på femton ton certifierat organisk och fermenterad kakao till ett hyfsat pris (max 1400 cordobas per quintal), eller 1900 USD tonet?

Produktion. Vi har nu alla nödvändiga tillstånd och kan börja sälja i större skala, kan vi producera? Mja, jo, ett ton i månaden ska vi nog klara men vi behöver förnya maskinparken (alternativt skaffa maskiner), anställa nytt och utnyttja de två teknikerstudenterna som kommer i höst på bästa möjliga sätt. Kan de kanske bygga en tempererare? Kan de bygga en kyltunnel? Var finns fler teknikerstudenter som vill göra sina specialjobbb i vår prodktionslinje? Någon som är bra på hygien och livsmedelsprocessindustri? Någon organisationsvetare som vill skriva exjobb? Någon annan? Välkommen!

Presentation. Den stora stora supermatketkedjan i USA som börjar på W finns också här. De vill sälja våra produkter, och vi har alla tillstånd. Bingo! Nå, återstår paketeringen. I ett möte med en förpackningsleverantör från El Salvador tidigare idag framgick idag att de kan sälja oss snygga förpackningar (ex etikett, har vi redan) för 2 cent styck. Minimiorder tvåhundratusen stycken. Är det vettigt att lägga 4100 usd där eller finns annan lösning?

Kontoret var förut garage, därför lutar golvet. Det går inte att jobba med en lutning på fem grader. För sisådär 1000 dollar kan vi fixa till rubbet. Men hur vettigt är det att satsa på ett kontor? 1000 dollar är fem säljare i en månad. Och sådär håller det på.

På fredag åker vi till Europas land. Här kan bli lite stiltje, men inte så värst, tror jag.

Inga kommentarer: