onsdag, maj 31, 2006

Plus och minus

Som en upprörd Strindberg stod han vid vårt bord och orerade om gringon som hade bett om ketchup till paellan. Väl han fått det sagt, några gånger och tillräckligt högt för att alla i regionen hört det, blev han lite lugnare och fortsatte att berätta om hur den stackars USamerikanen sent omsider fått sig lite kulturell uppfostran till livs. Och, fortsatte Luís stolt, efter måltiden hade han tackat för att han fått lära sig att mat smakar och att ketchup är ont. Så fint, och så sedeslärande.


La Palmera

Luís är spanjor och de tål inte mycket elakt mot mat och värre än ketchup på paella blir det inte, även för en galicier som Luís. Tillsammans med en kock från Barcelona som är ful som stryk men lagar fantastisk fisk och gör tapas sådär bra som de ska vara, har de öppnat ”den spanska restaurangen”, eller La Palmera, ganska nyligen. Det är skönt, inte minst för att den italienska behövde lite konkurrens och för att Luís kan fixa olivolja. Och så pratar de spanska sådär spanskt och lättförståeligt. Det händer inte mycket i den lilla staden men det som händer händer.


Blommor på jobbet

Det är lätt att bestämma att allt i andra länder är konstigt, märkligt, udda, dumt och fläppt snarare än annorlunda och vare sig bra eller dåligt. Och se, nästan varje gång vi stöter på något vi inte förstår visar det sig att det går att hitta en liknande obegriplighet i Europa. Det stora landet i norr är också bra som referens för konstigheter, det blir inte mycket konstigare än där. Ketchup på paellan slår Jesus i trädgården varje dag.


När trädgårdstomtar inte riktigt räcker

Det har börjat regna. Precis efter det att Tomas åkte kom det. Några hundra millimeter har kommit hittills och det bruna är bytt mot grönt. Svosch sa det. TV har även här börjat ladda för fotbollsVM, men utan Jihde. Costa Rica och Nicaragua har ingen bra relation, i alla fall inte bland folk. När MJ nyss var på en mässa där frågade folk henne oroligt hur egentligen var att leva bland Nicas, för de är ju så våldsamma och konstiga. Att det kan ha ett samband med hur de behandlas och ses på i Costa Rica verkar få tänka på. Byt Costa Rica och Nicas mot Sverige och arab och ni fattar vad jag menar.


Barn och en kärra

Men Costa Rica är trots allt ett grannland och de ska vara med i VM, groll kan som alltid läggas åt sidan när det verkligt viktiga tar över. Costa Ricas alla matcher succéVMet 1990 visas som ett led i uppladdningen om och om och om igen. Just det, 2-1 vann de med. Och om man får tro TV fast Jihde inte är med kommer Tyskland få fetpisk den nionde juni. Sverige årgång 2006 och VM pratas det inte om, men vi har förstått att Henke ska vara med. Och glöm inte att det är baseboll som är sporten sport här, fotboll är mest trist. Costa Rica är bra, bara en sån sak ...


En tur bland Mombachos träd

Inga kommentarer: