tisdag, maj 02, 2006

Första maj

Tretton timmar! Då måste du ha tjänat rejält med övertid, utbrister USA-backpackern på engelska. Kyparen skrattar till och säger inget mer än med minspelet. Fast det inte är subtilt går det jänken helt förbi. Att samma kypare serverar honom frukost och middag är ingen slump utan det är så att han arbetar så länge restaurangen är öppen (och lite innan och efter då förstås). Han fattar inte att kyparen alltid arbetar tolv, tretton timmar utan semester och sjukförsäkring och ändå tjänar helt värdelöst, någonstans mellan sjuttio till hundra dollar i månaden eller tusen till sjuttonhundra cordóbas. Det är den första maj 2006.


En gam

President Enrique Bolaños passar på att göra ett politiskt utspel denna första maj, så höger han är. Alla arbetare, även informellt anställda som hemhjälpar, trädgårdsmästare, barnflickor och chaufförer, ska kunna få en sjukförsäkring meddelar han stolt från rutan. Den blir deras så fort de gör två inbetalningar á 300 cordóbas och sen 270 per månad till INSS (motsvarande Försäkringskassan). Frågan hur det ska gå till för den som tjänar sex-sjuhundra (en vanlig hemhjälplön) och har tre barn i skolan (á hundra cordóbas) tar han inte upp. Det är till att välja mellan barnens skola, den egna sjukförsäkringen och pensionen får man anta. Och så ska det ju köpas mat också. Tuff skit.


Lögardag fast det är söndag, Ometepe

Men ok, det är en början. Fast det var lite osnyggt att spela ut det på första maj, valår till trots. Min uppfattning? Jag tycker det hade varit fint att lägga ansvaret på arbetsgivaren, att trycka hårdare på en skälig (nåja) minimilön och följa upp att den följs. Det som så skämtsamt kallas sociala böter (hahaha …) i Sverige är inte så dumt att ha när man blir lite äldre och sjuk eller kanske bara lite sjuk. Och visst kan vi tala om det personliga valet och att var och en gör sitt val och att den som varit kortsiktig och valt mat framför pension och sjukförsäkring gott kan skylla sig själv när hon blir äldre eller sjuklig, men är det inte en jävligt dum inställning ändå?


Flyende Orraca

Detta hände sig på Ometepe där vi spenderade helgen i skuggan av de två vulkanerna. Med tanke på hur varmt det var borde den meningen skrivas om: … i vulkanernas varma närhet, kanske?


Snäckplockning på Ometepes Grenen

Efter att så redigt ha slagit mig för det moralistiska bröstet i de inledande styckena kan jag för balansens skull visa en bild på en tavla vi köpte på Ometepe. Den var så dyr att vi måste hämta den i Managua nästa vecka. En Carlos Vargas ska vara dyr sa de, och vem är vi att ha åsikter om det. Så nu får vi en fin tavla, Carlos Vargas får pengar och vi tänker oss att vi på detta sätt stöttar det lokala kulturlivet. Fint av oss.


Vår Carlos Vargas

Det spelades fotboll också fast det var lördag. Ett lag i blå och ett i turkos tröjor. Också den här fotbollsmatchen var ett tillfälle för fest för de som stod vid sidan av. Fest ska tas på allvar och följaktligen tittades mer i flaskan än på matchen. De sa till oss att vi måste heja på Ometepelaget för de är bäst och vi sa javisst, vilka är de? Eeeööhhh, sa han och vände sig mot sina dryckeskamrater. Båda lagen såg ganska bra ut.


Fotboll

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ny rapport från fäderneslandet:

Ainhoa går nu att använda som basketboll.

Klasses nya dröm är en kolonistuga i Skatås. JOOoo jag lovar. (alla blir vi ju äldre men va fan...)

Sist men inte minst Kalle dussin har blivit erbjuden giftermål av sin Lotta.

Anonym sa...

Hej det är jag, anonymous, igen.

Hoppas mitt förra meddelandet fick approval av av the moderator.

Kom ju på att ni måste skicka ett litet mail, jag har tappat bort adressen trot eller ej.

Ni är ju aldrig på Skype längre, har du börjat jobba eller va fan är det fråga om???