torsdag, juni 08, 2006

Vad fattas


Grönt

Det regnar nu. Det är skönt för det tar bort dammet och hettan även om det i regnpauserna är ångvarmt. För även om vad vi nu har kallas vinter är vi trots allt på norra halvklotet och solen är långt norrut så här i midsommartider. Men vinter är det likafullt. Det är också kallare. Jag har långärmad t-shirt och flera andra mer frusna har jacka eller extra tröja. Kanske kan någon tro att 25 grader inte är så kallt, men det är det visst det.


Punka är bäst att få i stan, där tjänster säljs
foto: Tomas

När klockan är halv sju på morgonen och man har bråttom är det inte kul att få punktering. På en lerig, hålig, regnplågad väg är det värre. Hade det inte varit för att en skock kor kom och jagade iväg mig från platsen där vid hjulet hade jag nog inte skrattat den morgonen.


Volcán Mombacho med glömda kepsar
foto: Tomas

Den senaste månaden har vår hemtelefon fungerat sällan. Det blir så när någon stjäl kabeln i samma takt som telefonbolaget hänger upp den. Koppar är koppar och vill man göra snabba stålar är en telefonkabel som bara hänger där och är full av fin, dyr, snygg koppar ett lätt byte. Och så håller det på. Ny kabel upp, ny kabel ner, nyare kabel upp och ner. Förutom att några tjuvar gör sig hackor får vi klara oss utan telefon.


Hästtransport, Managua
foto: Tomas

Att det är för få som snor kabel kanske är att ta i, men åt det håller är det. Med tanke på hur fattigt Nicaragua är tycker jag det är märkligt att det inte stjäls mer, att det inte tiggs mer och för all del också att det inte säljs mer. Var är alla som säljer kall coca-cola och annat hälsosamt i värmen? De finns i vissa korsningar i Managua, jodå, och runt marknader. Men så få.


Fröer, den naturliga sorten

Kanske är det som det sägs att det är Somozadiktarurens fel. Folk blir inte gärna initiativrika i feodala system. Så kanske det är, men att definiera problemet är inte värst intressant tycker jag. Det har dessutom gjorts om och om och om igen i alldeles för många sammanhang. Lite fler lösningar däremot, de skulle pigga upp.

Inga kommentarer: