onsdag, februari 22, 2006

11000 krigare


En annan staty i Managua

Bloggar finns det för många av. Vilket självklart inte hindrar någon. Jag har blogghoppat lite och tycker mig se vissa mönster. Bloggar från USA tillexempel handlar mycket om Jesus. Andras handlar nästan uteslutande om den som skriver. Vilket är helt ok på något sätt, vem ska man annars skriva om, än sig själv alltså? Bibeln är också en blogg. Men, jag har närt vissa om än fåfänga ambitioner att den här bloggen också ska handla om de som bor här i landet, nicas. Det vore klädsamt att ge ett sken av att också andra människor är lite viktiga om inte annat.


Apelsiner har fler kärnor här

Det var ju krig och annat otrevligt här under många decennier. Många av de decenniernas våldsamheter kan skyllas på initiativ från rövare i norr, us marines och united fruit och många fler, men trots allt var ju nicas med och slogs så något av skulden har de allt. Det är svårt att tänka sig nicas i krig. De är liksom för snälla. Ironi till exempel fungerar inte alls här – en katastrof för normala samtal – cynism funkar ännu sämre och sarkasmer faller platt och pinsamt. De tror helt enkelt på att det någon säger är menat som det sägs, eller rättare vad som sägs. Så när någon efter att ha fått en helt bottenfrusen öl vid beställningen av nästa säger ”gärna med lika mycket is” får denne självklart en bottenfrusen till. Funkar fint som dumstrut.


Även här kan man äta paella till lunch

Det finns många taxichaffar i Nicaragua. 11 000 i Managua. Det är de som står för mycket av transporten. Och det är klart att när man tänker på dem är det inte alls svårt att tänka sig krig och annat. De är snabba på tutan om någon står i vägen, kör för sakta, kör fel, är fel. De själva står alltid i vägen eftersom de alltid stannar där tanken stanna dyker upp, de har alltid varningsblinkers tända så att inget ont ska hända dem, de kör för sakta och för fort samtidigt och de kör fel. Mest förvånande tycker jag är att de alltid tutar samtidigt som det blir grönt men aldrig har bråttom. Vad är grejen liksom?


På onsdag fylls poolen med vatten

Inga kommentarer: