tisdag, maj 29, 2007

Det där med mikro och makro

I bladet häromdagen stod det om några kvinnor som börjat göra getost. De började i liten skala och sålde till grannar och andra som passerade förbi på gatan. Sakta har de växt och är nu registrerat företag som säljer i supermercados med streckkod och annat man ska ha när det ska säljas. Så långt gott och väl.

Men så kom den där frågan som alltid kommer i den här delen av världen: "exporterar ni?" Den frågan är vattendelaren, ett jakande svar betyder att det hela är på riktigt, framgångsrikt och ett nekande tvärtom. Det är så tröttsamt. Tänk på saken, varför skulle ett litet ostmejeri som precis börjat få huvudet över ytan börja exportera? Det är tillräckligt svårt att hålla igång på den lokala marknaden, för att inte tala om den nationella. En god gammal geografisk tumregel är att gräva där man står. Det gäller företagande också. Finns det kunder där du är, sälj till dem först och till andra sen.

Att exportera i det läget med allt vad det medför av ökad byråkrati, krav på ny kunskap och logistik är som att simma med tegelstenar på huvvet. Man kan kanske göra det, men det är jobbigare, tar längre tid och man orkar inte lika länge. Mmm, säger du kanske (är du nationalekonom, din fan!?), men med tiden leder det till att man blir starkare, med mer muskler och grejer. Jovisst, säger jag, men det finns bättre sätt än, testa kombinerad träning till exempel. Jösses, simma med sten på huvvet!

Jag vet inte varför det är så här, men min hypotes är att det finns många, alldeles för många, som läst nationalekonomi som nu jobbar som rådgivare för diverse NGOer och andra biståndsorganisationer. De är uppfödda på diverse mikro- och makrodiagram med kurvor som går hit och dit och perfekt konkurrens om bara. Det är därför inte konstigt att de är världsfrånvända - frågan är varför de släpps ut i världen utan vakt. Mitt tips är att de förbjuds i fält tills de skärpt sig.

Å andra sidan säljs kinesisk vitlök mycket framgångsrikt här, något motsägande mitt orerande. Fast glöm inte att Kina är en marxistisk stat. (Sug på den, själv har jag inte en aning om det betyder.)

Inga kommentarer: