onsdag, juli 12, 2006

Från bladet


Ödlor till salu på la Pan-Americana

La Prensa, Nicaraguas största dagstidning, ser ut ungefär som andra dagstidningar. Också La Prensa har haft fotboll på framsidan den senaste månaden, men nu är baseballen tilbaks . Till skillnad från de svenska tidningarna handlar La Prensas nyheter inte om Sverige utan om Nicaragua – men i likhet med de svenska är det inte mycket som står om världen i övrigt.

Troligen har ni missat att Herty Lewites Rodríguez dog den 2 juli, fyra månader innan valet. Herty var politiker och ett av alternativen till Ortega, som inte bara ser trött ut efter tusen år i Nicaraguas politiska centrum. Men vald blir han alltså inte, den gode Herty. Att politiker dör innan val ställer onekligen till det på många vis. Här också.

Kanske missade ni också förstesidenyheten häromveckan: en Nicaraguansk fiskebåt sänktes av usa:s kustbevakning för att de, som de sa, var övetygade om att fiskebåten hade knark på väg till usa ombord, knarksmuggling således. Jahaja, men det hade den inte, och de var ju otur. Kanske köper George en ny båt till fiskarna? Kanske George kan fundera lite över hur han kan arbeta för att sänka efterfrågan på kokain istället för att grina sig till sömns över utbudet? Visserligen är det usa som genom sin politik omvandat gruvarbetare till cocabönder, men ändå, det vore klädsamt om de vände sig mot sig själva lite och funderade över efterfrågan - för den är väl inte heller någon annans fel? Utbudet följer nog efter, men det vet George redan, han är ju en hejare på det där med marknad och grejer.

Den 7 juli fanns en notisen ”Dödlig fart”, en mycket typisk notis om gårdagens trafikdöda, eller om det är våldsbrottsdöda eller kanske råndödade:

Dödlig fart
Danilo García Herrera och Bianca Estéfani López Rivas förolyckades igår kväll (21.00) då de föll av en Suzuki 35o hästkrafters motorcykel som de framförde i över 100 km/h. Olyckan inträffade mellan trafikljuset El Paraisito och el Dorado, i nordlig riktning. Ingen av dem bar hjälm eller id och motorcykeln var utan skyltar. Enligt vittnen körde ynglingen och hans medresenär satt bakpå. När han körde om några bilar förlorade föraren kontrollen över motorcykeln när den kom i kontakt med mitträcket, passageraren flög in i ett träd och föraren i ett elskåp. Hon dog före honom. Motorcykeln stannade 40 meter från olycksplatsen.

På bilden ovanför notisen ser man den döda Bianca Estéfani López Rivas blodiga ansikte och några vittnen som böjer sig över henne. Vi bläddrar vidare.

Igår var nyheten att flera sjukhus i Managua saknar vatten och el. I Granada är det svårt för turistnäringen för de har varit utan vatten i tre dagar. Granada ligger vid stranden til världens tionde största sjö, Managua ligger vid stranden av en inte lika stor men ändå jättestor sjö. Det är regnsäsong. Båda städerna saknar vatten, hur är det möjligt?

Jorge, vars hand ni ser på bilden ovan, vill vara anonym. Det är olagligt att sälja ödlor sådär som han gör. Fast han gör det utefter la Pan-Americana, så det han gör är knappast lika socialt belastat som att som att se arg ut mot en hund på Skansen eller att, hemska tanke, säga till en unge att hålla käften på ett internet-café. Men visst, Jorge har det tufft och det blir inte lättare för att han skapar sig sin utkomst illegalt. Han vill ha 130 cordobas per ödla, jag skulle nog kunna pruta ned det till hundra, kanske åttio (fyrtio, femtio kronor alltså). Mitt fåfänga tips om att det vore bättre att fånga några ödlor och ha dem som avelsdjur och sälja avkomman för att på så sätt dels få fler ödlor att sälja, dels hindra att de utrotas lyssnar han till ända till jag ger honom de tjugo cordobas jag lovat honom som betalning för fotot.

Vi stannade till och pratade med Jorge på väg till hotell Montelimar där vi spenderade en natt i studiesyfte. Fy fan. Men ok, stranden och bodysurfingen var bra.

Inga kommentarer: