fredag, juni 13, 2008

Viva Dora María Téllez


Dora María Téllez

Dora María Téllez hungerstrejkar i en rondell i Managua. Mot vad hon sägs kalla, "Den döves diktatur". Det vill säga mot Daniel Ortega och Sandinistpartiet som allt mer ser ut som en diktatur. Det senaste, och som Dora María Téllez protesterar mest emot är att de genom valrådet - på Daniels förslag - ogiltigförklarar flera politiska partier, döribland MRS (det sandinistiska förnyelsepartiet). Man häpnar. Men hon kämpar också emot kyrkans och danisls oheliga allians som förbjuder all abort.

Jaha, så vad? Jo, Dora María Téllez är inte vem som helst. Hon var den enda kvinnan som var med och stormade presidentpalatset när Nicaragua befriades från Somoza. Hon kallades Comendente dos. Att hon idag säger att Daniel (comendante uno) är värre än Somoza är alltså hyfsat starkt. Som att Gunnar Sträng skulle kalla Per Albin Hansson för kapitalist eller Che Guevara skälla Fidel för batistakalakej.

Om Dora María Téllez strejkar ihjäl sig, det vill säga om Daniel inte gör någor som får henne att äta igen är det - säger de - inte helt omöjligt att det blir droppen som får folk att rinna över.

Vi får se.

Inga kommentarer: